De opdrachten

  1.  Je intiemste natuurmoment .

Iedereen (bijna iedereen?) bewaart in zijn geheugen een bijzondere belevenis of ervaring in de natuur. Ga eens na welke dat voor jou is. Sta nog eens stil bij die gebeurtenis/ervaring: Wanneer was het? Waar was het? Wat was het voor een ervaring? Wat gebeurde er? Wat waren de omstandigheden? Waarom is het je altijd bijgebleven?

Sluit je ogen en probeer die gebeurtenis te herbeleven.

Verwerk de antwoorden/overdenkingen zó dat je een kleine presentatie kunt maken. De vorm hiervan is helemaal vrij, die bepaal jij.

  1. Interview

Stel aan 5 mensen de vraag: “Wat versta je onder natuur?” Stel ook verdiepingsvragen, zodanig dat hún visie op natuur duidelijk wordt én dat jou duidelijk wordt waarin deze visie zijn oorsprong vindt.

Sluit aan op de verschillende visies op natuur zoals verwoord in de powerpoint “Natuurvisies BS1”

Hoe zou je de natuurbeelden van de geïnterviewden willen karakteriseren?

  1. Vroeg op, laat naar bed

Zoek ergens een plek in de natuur. Deze plek ga je twee keer bezoeken. Één keer bij zonsopgang en één keer bij zonsondergang.Wellicht ga je liever met iemand samen: dat mag natuurlijk.

Ga op tijd, zodat je de hele zonsondergang en de hele zonsopgang meemaakt.

Ga op die plek zitten, staan, liggen: wat je wilt, maar blijf er gedurende de hele tijd. Probeer je hoofd er leeg te maken van gedachten en maak ruimte voor de volledige ervaring. Wat voel je? wat zie je? Wat hoor je? Wat maak je mee?

Verwerk e.e.a. in je weblog.

  1. Natuurbeschrijving

Maak een beschrijving van een natuurgebied naar keuze. Het wordt echter een bijzondere beschrijving: je mag echter geen gebruik maken van soortsnamen en aanduidingen van grondsoorten en vegetatietypen. Vermijd dus de gebruikelijke ecologische terminologie.

Verwerk in je weblog.

  1. Selectieve waarneming

Ga met een groepje van 3 tot 5 personen naar een natuurgebied. Maak daar, individueel een rondwandeling van ongeveer 15 minuten. Neem zoveel mogelijk van de omgeving bewust in je op. Na afloop schrijft ieder voor zich de belangrijkste waarnemingen/ervaringen op. Daarna deel je met elkaar de bevindingen.

Ga in op de volgende vragen:

  1. Welke waarnemingen/ervaringen zijn niet alleen door jou, maar ook door veel andere deelnemers genoteerd?
  2. Welke waarnemingen zijn niet door jezelf, maar wel door anderen genoteerd én die jij je wél van de wandeling kunt herinneren.
  3. Welke waarnemingen zijn niet door jou genoteerd, wél door anderen en zijn volledig aan je aandacht ontsnapt?
  4. Welke waarnemingen zijn, of lijken, met elkaar in strijd?

Verwerk deze oefening in je weblog.

  1. Rituelen

Veel mensen/culturen kennen rituelen waarin de natuur een belangrijke rol speelt.

Ga op zoek (literatuur, internet, films etc) naar rituelen waarbij de natuur een belangrijke rol speelt. Beschrijf 2 van zulke rituelen en geef achtergronden. Maak een Powerpointpresentatie en verwerk conclusies in je weblog.Presenteer je Powerpoint in de groep.